Οι ΘΕΣΕΙΣ μας για την ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ στο ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

 

Η συνεδρίαση της 3/10/2019 του Δ.Σ. του Δήμου Μαρκοπούλου είχε ως θέμα την αποχέτευση στο Πόρτο Ράφτη και τις ενστάσεις κατοίκων για τη χωροθέτηση τοπικών αντλιοστασίων. Σε ερώτησή μας, η κυρία Σκοπελίτη υπεύθυνη της Τεχνικής Υπηρεσίας και ο κ. Γρίβας εκπρόσωπος της «ΡΟΪΚΟΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.» του Δήμου Μαρκοπούλου, απάντησαν ότι τα Αντλιοστάσια μεταφοράς ακαθάρτων λυμάτων από το Πόρτο Ράφτη στο βιολογικό του Μαρκόπουλου και κατά συνέπεια και οι συλλεκτήριοι αγωγοί και οι ΚΑΑ μπορούν να δέχονται παροχές πληθυσμού μέχρι 102.000 ι.κ. (ισοδύναμων κατοίκων).

Με αυτά τα δεδομένα και ανεξάρτητα από τον πληθυσμό που θα εξυπηρετεί το δίκτυο αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη στην Α’ Φάση που έχει χρηματοδοτηθεί πρόσφατα, για μια ακόμη φορά και δημοπρατηθεί το υπό κατασκευήν υποέργο2 των Αντλιοστασίων, δηλώνουμε τη βασική μας θέση ότι το έργο αυτό πρέπει να εκτελεστεί οπωσδήποτε. 
Γνωρίζουμε ότι το έργο αυτό θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από 20 χρόνια και υπάρχουν προσωπικές ευθύνες όσων αντιτάχθηκαν λόγω συμφερόντων, ισχυριζόμενοι επιβάρυνση της Χαμολιάς κλπ. 
Υπογραμμίζουμε για ακόμη μία φορά, όπως κάναμε και στο μακρινό παρελθόν τη διαφορετική μας θέση στο σχεδιασμό μεταφοράς των ακαθάρτων του Πόρτο Ράφτη με τη βοήθεια 9 αντλιοστασίων στα 76 μ. ψηλότερα στην Μερέντα, όπως εντυπωσιακά παραδέχτηκε το άτοπο στη συνεδρίαση της 3/10 και ο κ. Γρίβας. 
Υπήρχαν και άλλες πιο οικονομικές και πιο εύκολες κατασκευαστικά και με λιγότερα αντλιοστάσια λύσεις.

Όμως η δημοτική αρχή του Μαρκόπουλου έκανε την επιλογή της. 
Το Πόρτο Ράφτη θα αποχετεύει στο βιολογικό της Μερέντας και αυτή τη στιγμή έχει χρηματοδοτηθεί ένα δίκτυο αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων περίπου 45 χλμ στο Πόρτο Ράφτη, στο κύριο παραλιακό μέτωπο της πόλης, με τους αναγκαίους Κεντρικούς Αποχετευτικούς Αγωγούς και φυσικά τα απαραίτητα Αντλιοστάσια για να ανεβάζουν το λύμα για επεξεργασία στο Βιολογικό του Μαρκόπουλου. 
Εμείς είμαστε επίμονα υπέρ αυτού του έργου που αποτελεί την Α’ φάση, επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι οποιαδήποτε λύση είναι καλύτερη από τη σημερινή καθημερινή υπεδάφια διάθεση του ανεπεξέργαστου λύματος που μολύνει τη θάλασσα και που σε ορισμένα σημεία την έχει καταστήσει ακατάλληλη για κολύμπι όπως επιμένουν δημοσιεύματα κάποιων οικολογικών ερευνητικών κέντρων. 
Θα αγωνιστούμε για τη Β’ και Γ’ φάση της αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη ώστε να ολοκληρωθεί ένα σύγχρονο ασφαλές δίκτυο αποχέτευσης για ολόκληρη την πόλη μας και να αφήσουμε πίσω μας τη σημερινή τριτοκοσμική κατάσταση των «στεγανών» και απορροφητικών βόθρων, που ρυπαίνουν τον υδροφόρα ορίζοντα, μολύνουν τα εδάφη μας και υποβαθμίζουν το θαλάσσιο και φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. 

Για το θέμα των ενστάσεων των κατοίκων σχετικά με θέσεις των αντλιοστασίων, δεν μας έχουν παρουσιαστεί σχέδια τοπικά (μόνο σε μεγάλη κλίμακα), επομένως δεν μπορούμε να κρίνουμε στην ουσία. 
Έχουμε την άποψη ότι το Δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να αναζητά συναινετικές λύσεις. 
Πρέπει να εξεταστεί το θέμα ενδελεχώς με τους μελετητές, στην κατεύθυνση όχι της εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων και ανυπόστατων διλλημάτων αλλά στην ανάγκη της βέλτιστης λύσης για την καλή λειτουργία των Α/Σ και του δικτύου και να επιβληθούν τροποποιήσεις (εάν επιβάλλονται) που να μην θίγουν τις αρχές της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 
Ο τρόπος δε της εφαρμογής τους θα γίνει με κοινή αποδοχή του Δήμου και των εμπλεκομένων στην κατασκευή του έργου, την δε ευθύνη τροποποίησης θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Έτσι και αλλιώς ευθύνεται διαχρονικά η δημοτική αρχή που πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια από το 1990 όταν το Πόρτο Ράφτη και μαζί του και το Μαρκόπουλο μπήκαν στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης για Βιολογικούς Καθαρισμούς και δίκτυα αποχέτευσης που αφορούσαν δράσεις για την καταπολέμηση της μόλυνσης της θάλασσας και την προστασία και αποκατάσταση παράκτιων περιοχών, όπως σωστά επισήμανε η κυρία Σκοπελίτη στην εισήγησή της.
Και ενώ όλοι περιμένανε ν’ αρχίσει η κατασκευή των δικτύων από την παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη ή εν πάση περιπτώσει, ταυτόχρονα και από τους τέσσερις οικισμούς (Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Καλύβια και Κουβαρά- οι δύο τελευταίοι μπήκαν στη συνέχεια στο πρόγραμμα), όπως προβλέπανε οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.), ω’ του θαύματος, η παραθαλάσσια περιοχή του Πόρτο Ράφτη μπήκε στη γωνία!! 
Οι τρείς ηπειρωτικοί οικισμοί τρέξανε τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης αρχίσανε την κατασκευή των δικτύων τους από τη δεκαετία του ‘90 μαζί με την κατασκευή του Βιολογικού, τα ολοκληρώσανε εις διπλούν και πλέον από την αρχική συμφωνία με την Ε.Ε. και η παράκτια ζώνη αγκομαχά να ξεκινήσει.

Ποια συμφέροντα εμπόδιζαν την κατασκευή του δικτύου στο Πόρτο Ράφτη επί μία τριακονταετία; Μήπως είναι τα ίδια που εμποδίζουν και σήμερα ν ’αρχίσει το έργο που μαζεύουν υπογραφές, που κινητοποιούν τον κόσμο με ψέματα και υπερβολές ότι τα αντλιοστάσια θα βρωμίσουν την παραλία και ένα σωρό άλλες ανοησίες; Δεν αμφιβάλουμε ότι σε αυτόν τον κόσμο που αντιδρά υπάρχουν και σοβαροί και καλοπροαίρετοι άνθρωποι αλλά όλοι αυτοί γνωρίζανε από την αρχή την ύπαρξη των Αντλιοστασίων, υπερασπιστήκανε από θέσεις ευθύνης την επεξεργασία των ακαθάρτων του Πόρτο Ράφτη στο βιολογικό της Μερέντας και γνωρίζανε πολύ καλά ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει χωρίς αντλιοστάσια. Δεν γνωρίζανε φυσικά την χωροθέτησή τους. Τις απόψεις μας γι’ αυτό τις εκφράσαμε παραπάνω.

Κατανοούμε τον κόσμο που αντιδρά γιατί στο Μαρκόπουλο δεν υπήρξε 
καμία ουσιαστική διαβούλευση ή ενημέρωση των πολιτών. Και ήταν λογικό αφού όλα αυτά τα χρόνια η δημοτική αρχή, όπως είδαμε, απώθησε στο.. ασυνείδητο την αποχέτευση στο Πόρτο Ράφτη. 
Στο Πόρτο Ράφτη όμως από Συλλόγους και ιδιαίτερα από την Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής (ΟΣΠΑ) μέχρι το 2010, (η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή, με ανύπαρκτους και συλλόγους σφραγίδες, παράρτημα δημοτικής παράταξης), υπήρξε εκτεταμένη ενημέρωση και διαβούλευση των πολιτών με εκδόσεις εφημερίδων με δεκάδες ανοιχτές εκδηλώσεις συζητήσεις, συνελεύσεις με γνωστούς αξιόλογους επιστήμονες και τεχνικούς άμεσα εμπλεκόμενους σε αυτά τα έργα.
Αποκορύφωμα η μεγάλη ημερίδα ‘’ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ’’ στις 14/6/2009 στο Γυμνάσιο του Πόρτο Ράφτη με εισηγητές, εκτός των επιστημόνων και τεχνικών της ΟΣΠΑ, κορυφαίους επιστήμονες και τεχνικούς του φυσικού αντικειμένου από τους διευθυντές μελετών τέως και νυν της Ε.ΥΔ.Α.Π, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε ( Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.), καθηγητές του Ε.Μ.Π. ερευνητές υδρογεολογίας και φυσικά τους Συμβούλους Μηχανικούς του Δήμου της «ΡΟΪΚΟΣ Α.Ε.» όπου συζητήθηκαν για μια ολόκληρη ημέρα, στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μπροστά σε 200 περίπου άτομα, όλα τα προβλήματα της αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη τα οποία απασχόλησαν και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3/10/19. Καλεσμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι Δήμαρχοι των όμορων Δήμων όπως Παιανίας, Κορωπίου, Καλυβίων και της κοινότητας Κουβαρά. Αυτή τη μοναδική ημερίδα που έγινε για την Αποχέτευση σε ολόκληρη την Αν. Αττική, ο Δήμος του Μαρκόπουλου όχι μόνο τη μποϊκόταρε(!!!) αλλά απέτρεψε και τους άλλους Δημάρχους που δηλώσανε τη συμμετοχή τους να παραβρεθούν! Και έτσι έγινε. Δεν παραβρέθηκε κανένας ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε από τους σημερινούς πρωταγωνιστές που ενίστανται στη χωροθέτηση των αντλιοστασίων, εκτός από το δήμαρχο κ. Φώτη Μαγουλά τον προηγούμενο δήμαρχο κ. Νίκο Κατσίκη και τον Νομαρχιακό σύμβουλο τότε κ. Πάρι Ευαγγελίου. 
Ο λόγος του μποϊκοτάζ ήταν ότι οι διοργανωτές μιλούσαν, δήθεν, μόνο για την αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη και είχαν σκοπό να διχάσουν και να δημιουργήσουν αντιπαλότητες στον ενιαίο Δήμο (αφού «μία πόλη είμαστε») τη στιγμή κατά την οποία εκείνες τις μέρες, το 2009 δηλαδή, έβγαινε ο ανάδοχος για την κατασκευή του δικτύου για το παραλιακό μέτωπο (!), τον οποίο φυσικά περιμένουμε ακόμα. 
Δεν μπορεί λοιπόν κανένας να ισχυριστεί ότι για την αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη δεν υπήρξε διαβούλευση και ενημέρωση. Όποιος ήθελε μπορούσε να την έχει και με το παραπάνω. Από τους ίδιους της Παρέμβασης όπως και τότε έτσι και τώρα.

Ο νέος δήμαρχος κ. Κώστας Αλλαγιάννης εάν θέλει να μείνει στην ιστορία του τόπου του θα πρέπει να προχωρήσει, κατ’ αρχήν, με σχέδιο και αποφασιστικότητα στη λύση των δύο βασικών έργων υποδομής του δήμου μας όπως είναι η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων. 
Για καθαρές πόλεις, για καθαρά και γόνιμα εδάφη, για καθαρή θάλασσα με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ως ύψιστο αγαθό.


 

Για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Η Συντονιστική Επιτροπή